Home Jurnal de tura | Planificari tura in stiri si ture Tura Balea Lac, Vf. Vanatoarea lui Buteanu, Vf. Negoiu

Despre SKV

Pe munte

Login FormSusţinut de:

mobiladecopii.ro
Tura Balea Lac, Vf. Vanatoarea lui Buteanu, Vf. Negoiu PDF Imprimare Email

Cum sfârşitul de săptămână era aproape şi nu aveam alte planuri deoarece vremea nu se anunţa prea frumoasă, ne-am hotărât să mergem la Bâlea, în Munţii Făgăraş.

Sâmbătă am hotărât să facem o „plimbare" mai scurtă în jurul căldării glaciare a lacului Bâlea, cu destinaţia vf. Vânătoarea lui Buteanu 2507m.

Am plecat de la refugiul A.S.M.S. urmând poteca marcată cu „cruce roşie" ce urcă în Fereastra Bâlii, şi de aici până sub vf. Paltinul urmăm marcajul „bandă albastră". Odată ajunşi în creasta principală a Munţilor Făgăraş am întâlnit „banda roşie" pe care am urmat-o până în şaua Caprei, peste vf. Paltinul, pe lângă steagul lui Condurat şi  peste vf. Iezerul Caprei.

Din şaua Caprei am schimbat marcajul „bandă roşie" cu „crucea albastră", şi în aproximativ 30 min. am ajuns pe vf. Vânătoarea lui Buteanu la 2507 m. După un popas scurt când norii s-au ridicat şi chiar am reuşit să vedem câteva capre negre pe Valea Arpăşelului, am coborât de pe vârf urmărind acelaşi marcaj până la indicatorul ce marca intrarea în Căldarea Văiuga, pe unde am şi coborât urmând marcajul „punct albastru". De aici până la Lacul Bâlea traseul este de aprox. 1 oră de mers.

 

Duminică am fost mai curajoşi, şi chiar dacă vremea se anunţa ploioasă am hotărât să abordăm un traseu mai lung Lacul Bâlea - vf. Negoiu 2535 m, aprox. 8 ore. Deşi am fost mai mulţi decât în prima zi, am reuşit totuşi ca la ora 6.15 min să începem traseul propus. Am plecat tot din refugiul A.S.M.S. pe poteca marcată cu „crucea roşie" până în „Fereastra Bâlii", de unde am urmărit „banda albastră" până sub vf. Paltinul.

Am continuat de aici pe „banda roşie" care ne-a condus la primul „obstacol" din traseu: vf. Lăiţel. Atât urcarea cât şi coborârea de pe vârf sunt abrupte şi obositoare. După vf. Lăiţel, poteca nu mai prezintă dificultăţi, şi în scurt timp am ajuns la refugiul şi lacul Călţun. Aici facem un scurt popas, mâncăm ceva dulce ca să ne reîncărcăm bateriile şi ne pregătim de ultima parte a traseului. Alegem să parcurgem „Strunga dracului", pasaj ce nu prezintă un grad de dificultate foarte ridicat, ci mai degrabă ne solicită atenţia şi concentrarea. În timpul iernii zona este periculoasă, lanţurile şi cablurile ce facilitează urcuşul fiind sub zăpadă, iar pericolul de producere a avalanşelor este ridicat, făcând parcurgerea „strungii" dificilă chiar şi pentru alpiniştii experimentaţi.

Odată trecută „strunga", în aprox. 20 min. am ajuns pe vf. Negoiu 2535 m, al doilea vârf ca înălţime din România. Până pe vârf am făcut aproape 4 h şi 30 min. Pe vârf ne-am reîncărcat „bateriile" printre picăturile de ploaie şi am hotărât să începem traseul de întoarcere prin „Strunga doamnei", mult mai lină şi mai accesibilă decât „strunga dracului". După aproximativ 4 ore am ajuns înapoi în căldarea Bâlii.

Deşi obosiţi, am fost mulţumiţi că am reuşit să ajungem până pe vârful Negoiu, mai ales pentru cei din grup care au fost pentru prima dată în Munţii Făgăraş şi pe vârful Negoiu.

Data viitoare vă aşteptăm să participaţi alături de noi.

 

Narcisa M.

 

Alt articol pentru acelasi traseu: Balea Lac - Lacul Caltun - Vf Negoiu - inapoi

Ti-a placut acest articol? Doneaza 2% completand formularul de venit

 

Implica-te

Proiect educational

Sporturi montane