Home Jurnal de tura | Planificari tura in ture Prin peşterile din Slovenia

Despre SKV

Pe munte

Login Form



Susţinut de:

mobiladecopii.ro
Prin peşterile din Slovenia PDF Imprimare Email
Scris de Vacariu Marilena   
vineri, 21 august 2009 11:12

De data asta o să scriu despre o tura “out of topic”, care a durat o zi (15 august 2009),  cât am stat în Slovenia.

Aflând de bogăţia formaţiunilor carstice din aceasta ţară am hotărât să le explorez atât cât mi-a permis timpul, în Slovenia fiind mai mult de 7000 de peşteri, adăpostite în Munţii Dinarici.

 

Am început explorările mele în lumea carstică cu cea mai lungă peştera din Slovenia, Postojna care are aproximativ 20 km de galerii. Aici am străbătut aproximativ 5 km de galerii, dintre care 2 km cu un trenuleţ.

Trenul trece prin galeriile Vechii Peşterii care a fost descoperită în 1818 de un localnic pe nume Luka Cec.

Din ce am putut afla peştera s-a format acum 70 de milioane de ani , în Cretacic. Iar în Pliocen, râurile de suprafaţă au început să dispară în calcar pentru a curge în subteran spre nord şi către Marea Pontica, din care astăzi nu a mai rămas decât Marea Neagra. Pârâurile subterane au format galerii pe trei nivele, cele de la nivelul superior fiind uscate. Cele mai recente galerii sunt inundate şi modelate de râul Pivka. Acest râu se vede afară la intrare, el trece şi prin Peştera Insula, Peştera Neagră şi Peştera Pivka.

In Postojna am văzut nişte speleoteme (stalactite, stalagmite, coloane, perle de cavernă s.a.) deosebite de culori şi forme diferite, după cum exemplific în continuare cu fotografii.

Cea mai frumoasă stalagmită din peştera este Diamantul, simbolul peşterii Postojna, care trebuie să mă credeţi că este de un alb aproape perfect, pentru că fotografia nu redă foarte bine acest lucru.

Aici am urcat şi un munte”, Muntele Mare care reprezintă punctul cel mai înalt al traseului pe care l-am făcut prin peştera, cu 40 de metri mai înalt decât intrarea în peştera. Muntele s-a format în urma prăbuşirii unor blocuri desprinse din tavan.

Aproape de staţia de tren se află Sala de Concerte, unde se susţin concerte. Aceasta este cea mai mare sala din Postojna, ea are o înălţime de aproximativ 40 de metrii, poate adăpostii până la 10000 de persoane , are o suprafaţă de 3000 mp. Foarte interesant ecoul durează 6 secunde.

 

Aici a dat norocul peste mine, fiind pasionată de paleontologie, în perioada când am fost la peşteri în Sala de Concerte era expus scheletul celui mai mic şi a celui mai mare dinozaur cunoscut, dar vă scutesc de detalii având în vedere profilul site-ului.

Partea din Peştera Postojna cunoscuta sub numele de Peşterile Frumoase sunt aproximativ 500 de metrii de galerii, şi au fost descoperite in 1891. Ele conţin o serie de încăperi numite Sala Alba, Sala Roşie şi Sala Tuburilor, decorate cu stalagmite albe, respective roşii şi cu stalactite minuscule despre care ghidul local mi-a spus ca sunt precum spaghetele.

Să nu uit, intrarea în Peşterile Frumoase se face traversând Podul Rusesc, care a fost construit deasupra unei prăpăstii cu prizonieri ruşi în timpul Primului Război Mondial. Din Peşterile Frumoase drumul trece printr-un tunel lung de 100 de metri construit de om, către Galeria Rusa. De aici un alt tunel de 500 de metrii realizat tot de om ne duce la Peştera Neagra  şi Peştera Pivka. Datorită “realizărilor antropice” reuşesc să mai văd încă două peşteri în timp destul de scurt şi mă încadrez în program.

Ti-a placut acest articol? Doneaza 2% completand formularul de venit

 

Implica-te

Proiect educational

Sporturi montane