Home Escalada pe gheata

Despre SKV

Pe munte

Login Form



Susţinut de:

mobiladecopii.ro
Escaladă pe Gheaţă PDF Imprimare Email


 Escalada pe gheață, așa cum și termenul ne indică, reprezintă ascensiunea unei formațiuni de gheață înclinate. De obicei aceasta implică urcarea folosind echipament tehnic specific și protecții speciale a unor formațiuni cum ar fi cascade înghețate, stânci și fețe stâncoase acoperite cu gheață provenită din scurgerea apei.
 

Putem astfel împărți această activitate în două mari categorii:
• Ascensiunea pe gheață alpină – acest tip de gheață îl vom întâlni de obicei la altitudine, în mediul montan, accesul este de cele mai multe ori dificil, escalada acestui tip de gheață făcând parte din efortul de a atinge un anumit vârf
• Ascensiunea pe cascade de gheață – gheață rezultată prin înghețarea căderilor de apă sau prin scurgerea apei pe fețe stâncoase. Calitatea și consistența gheții variază foarte mult în funcție de condițiile de vreme.

 

 

Cățărarea pe gheață implică bineînțeles folosirea unui echipament special specific acestui tip de activitate. Dacă pe porțiuni de gheață orizontale orice bocanc de munte ar fi suficient, în escalada pe gheață se vor folosi bocanci tehnici din plastic sau piele. Aceștia trebuie sa fie obligatoriu compatibili cu colțarii și să fie îndeajuns de rigizi încât să suporte greutatea cățărătorului și să susțină gleznele. Colțarii pentru gheață au colții frontali mult mai lungi și mai agresivi decât cei pentru treking, iar pioleții, spre deosebire de cei clasici au lama foarte agresivă și mânerul curbat pentru a nu produce rănirea mâinii în momentul lovirii gheții.

 

Escalada unei secțiuni verticale de gheață implică folosirea colțarilor și a celor doi pioleți tehnici. Cățărătorul va lovi gheața cu picioarele pentru a angaja colții frontali și a obține susținerea necesară, după care, pentru înaintare va înfige pioleții deasupra capului. Asigurarea în sistem cap de coardă se face prin aplicarea unor protecții speciale (șuruburi de gheață)

 

 

 

Dry tooling-ul – activitate derivată destul de recent din escalada pe gheață, reprezintă cățărarea pe structuri naturale neacoperite de gheață, însă folosind echipamentul specific escaladei pe gheață – colțari și pioleți. Dry tooling-ul a stârnit foarte mule controverse între cățărători, unii susținând această nouă și originală formă de cățărare, în timp ce alții o condamnă datorită metodelor netradiționale care de multe ori produc distrugerea ireparabilă a structurilor naturale. 

Ti-a placut acest articol? Doneaza 2% completand formularul de venit

 

Implica-te

Proiect educational

Sporturi montane