Home

Despre SKV

Pe munte

Login Form



Susţinut de:

mobiladecopii.ro
Aniversare pe schi de tură a 120 de ani de la prima traversare pe schiuri a unui complex montan cu înălțimi de peste 2000m

În urmă cu 120 de ani (2 martie 1893), un grup de membrii ai Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor (SKV) Sibiu înregistra o performanță mondială : prima traversare pe schiuri a unui complex montan cu înălțimi de peste 2000m (din masivii Cindrel, Lotru, Șureanu, Parâng). Traseul era Păltiniș - Petrila ( 113 km în linie aeriană). Anterior avuseseră loc asemenea tentative în Alpi, în 1890 peste Heimgarnten și în 1892 - peste Stuhlech.

Se știe ca se schia din 1578. Alexander Gwann nota că:" vânătorii din Carpați se deplasau iarna cu tălpici confecționate de ei". Mai apropiate de schiurile de acum erau cele norvegiene apărute în Transilvania abia în 1890.

 

Performerii de atunci erau conduși de căpitanul Andreas Berger (de la Reg. 31 Inf.Sibiu) și alți trei subofițeri. Doar căpitanul schia de un an, ceilalți le-au folosit în premieră. Schiurile se numeau atunci „bocanci de zăpadă". „Raportul" aventurii lor a fost publicat un an mai târziu - în Anuarul SKV pe 1894. Știm astfel că au trecut peste vârfurile Frumoasa, Cindrel, Cristești, Piatra Albă și au înnoptat trei seri sub cerul liber. În a patra zi au ajuns în Petrila de unde s-au reîntors la Sibiu.

În aceste zile când la Brașov au loc întrecerile Festivalului Olimpic a Tineritului European - Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor - omagiind această amplă manifestare sportivă organizează o tură aniversară pe același traseul parcurs de înaintași. Participă membrii ai secțiunilor SKV din Sibiu și Brașov Thomas Lucza (conducătorul acțiunii), Adrian David, Alexandru Nagy, Adi Morar, Ștefan Nica, Sebastian Clincu Corina Fodor iar ca invitați de onoare Carmen Săndescu, Brigitte Lenz și Gabriel Turdășan membri ai DAV Munchen, cel mai cunoscut club de turism montan din Germania - tradiționalii noștri parteneri.

Starul va fi dat din Păltiniș, vineri 22 februarie ora 6 urmând ca traseul, după aprecierile organizatorilor, să fie parcurs până sâmbătă - 23 feb. Sosirea oficială va fi la Cabana Voivodu Parâng.

Echipa care va participa la tura aniversara

Conferinta de presa

Ti-a placut acest articol? Doneaza 2% completand formularul de venit

 

Implica-te

Proiect educational

Sporturi montane